dijous, 2 de gener del 2014

L'urna portentosa. Tàrbena, eleccions locals de 1883.


En les eleccions municipals realitzades entre els dies 4 i 6 de maig de 1883, a la localitat de Tàrbena es produí un fet miraculós, si s'és catòlic, o prodigiós, si s'és ateu. El cens electoral constava de 340 electors dels quals en participaren 278 i 62 s'abstingueren. Del recompte de paperetes va resultar què el Partit Conservador, que llavors regia l'ajuntament, assolí 168 vots mentre que el Partit Fusionista en va comptabilitzar 355, la qual cosa ascendeix a un total de 523 electors que són 183 més dels que hi constaven al cens.

 Per a obrar tal meravella es va seguir un guió perfectament planificat. Primerament, abans de les eleccions el Governador Civil d’Alacant, el fusionista Sr. Lopez Solamo, va ordenar una auditoria en la Secretaria de l’Ajuntament de Tàrbena. La qual va demostrar que l’administració local, conservadora, era correcta. Llavors, per tal d’invalidar la constitució de la mesa electoral Josep Monjo i Vicent Morant, ambdós fusionistes, van elevar una protesta de possible imparcialitat. Aleshores la Comissió Permanent de la Diputació Provincial d’Alacant, presidida pel fusionista Rafael Terol Maluenda, va enviar a Vicent Savall, alcalde de Callosa i Procurador del Jutjat de Callosa, a constituir la dita taula. Paradoxalment l'alcalde callosí, també fusionista, havia estat processat amb anterioritat, per falsejar els resultats d'unes altres eleccions. 

 En la constitució de la mesa s'hi van representar escenes dignes d'una obra de teatre, del genera del vodevil, com la disputa sobre quins eren els membres més joves. Vicent Savall va nomenar a Josep Monjo i a Vicent Morant, ambdós majors de 46 anys, en menyscapte dels dos electors realment més joves, que presentaren actes de bateig en les quals demostraven que tenien 25 i 26 anys. Arts semblants es veieren en el nomenament dels més vells. Amb un elenc tant favorable, no va ser difícil aconseguir el repte que comportava el miracle de la multiplicació de paperetes, que donà la victòria al Partit Fusionista local.

 (c), Toni Pont Sifre.

[ Font.“El Eco de la Provincia. Diario conservador-liberal” nº 1185, pagines 1-2 i 4. Alacant, 21 de juliol de 1883].

*Per llegir el retall, cliqueu sobre d'imatge amb el botó dret del ratolí i desprès sobre "obre l'enllaç en una pestanya nova"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada