dimarts, 7 de maig del 2013

Gabriel Miró, Tàrbena i el xiprer de bronze.


En el 1928, es va publicar a Madrid l'últim llibre de Gabriel
Miró: “Años i leguas”. Es tracta d'un llibre de viatges en què, a través de Sigüenza, explica les seves experiències per les terres del sud valencià.

En el capítol titulat “caminos i Lugares” on narra el viatge de Callosa a Parcent, el qual esta dividit en cinc parts: “Bolulla”, Tárbena”, “Ecos Virgenes” (Coll de Rates”), “Toponimia” (Baixada a Parcent) i “Sigüenza y Sigüenza” (Parcent), explica de la següent manera, la pujada de Bolulla a Tàrbena:


Cada ves más agrias las laderas, más exaltados los filos de las montañas. El hondo y el horizonte, caminados trozo a trozo, aparecen articulándose en finas encarnaciones y coincidencias universales. Instantes eternos del estado de gracia de los panoramas. Los ojos del paisajista no pueden reprimir un prurito de adivinanzas y apuestas de cómo serán y se quedarán los fragmentos del paisaje que se le aparecen y descogen según se acerca. Dos cipreses de bronce, una grada de cultivos, una acumulación de losas, un breñal torvo, un pueblo saliendo jugosamente de los sembrados. Cada rasgo, cada culminación de paisaje ha estado esperándonos. [...] 



En 1997 Mariano Estrada va organitzar, a petició de l'ajuntament, un recital de poesia a l'església de Tàrbena. De camí cap al poble descobrí que tan sols hi queda un dels xiprers als que es referia Gabriel Miró. Al veure'l tan solitari li demanà a l'alcalde i al regidor de cultura, d'aixecar al seu costat un record a Gabriel Miró. Dies desprès publica un article, sobre aquest tema, al diari INFORMACIÓN. Totes dues iniciatives resultaren ermes, amb el conseqüent oblit del tema.
 

Son moltes les viles que tenen un arbre singular, monumental o no, com a senya d'identitat. Tàrbena te aquest xiprer singular, per literari, que roman solitari i oblidat a la vora de la carretera. Fins quant?. 


El Llibre “Años i leguas" es pot descarregar totalment debades a la Biblioteca Valenciana Virtual. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada